Czy Jagody Goji są naprawdę zdrowe?

Czy Jagody Goji są naprawdę zdrowe?

 

Aby móc w pełni odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wiedzieć kilka następujących rzeczy:

Jagody Goji są bardzo zdrowe, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Oto dlaczego:

pyszne suszone jagody goji

Jagoda Goji jest „adaptogenem”, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiada ona szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem poprzez wspieranie pracy nadnerczy.

Ponadto

Owoce te stanowią źródło kompletnego białka i zawierają dziewiętnaście różnych aminokwasów (co najmniej tyle samo co pierzga), w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów (np. wspomagającą nadnercza fenyloalaninę i produkujący serotoninę tryptofan). Jagody goji zawierają co najmniej 21 pierwiastków śladowych (głównie to cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen i fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E.

Aby zachować sprawność i zdrowie, wystarczy tylko garstka jagód dziennie (zaleca się spożywać nie więcej jak 50 jagód dziennie)

 

Jagody Goji są dobre na:

 

  • Dodają energii
  • Wspierają układ krążenia
  • Pobudzają układ odpornościowy
  • Pomagają przy nadciśnieniu
  • Zmniejszają zawartość tłuszczu we krwi (tutaj przyda się jeszcze odrobina zdrowego rozsądku oraz ruch :))
  • Ochrania skórę przez promieniowaniem UV
  • Pomagają neutralizować wolne rodniki
  • Chronią oczy (ochronią przed jaskrą oraz ochraniają komórki nerwowe w siatkówce)
  • Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się (efekt anty-aging)

 

Zawarte w Jagodach Goji witaminy C i A, działają jako przeciwutleniacze i chronią komórki przed uszkodzeniami.

W Jagodach Goji znajdziemy takie składniki mineralne jak: żelazo, selen i cynk.

Żeliwa odgrywają kluczową rolę w optymalnym transporcie tlenu w organizmie. Cynk i selen chronią przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników, a tym samym chronią komórki.

Co ważne: selen i cynk wiążą zanieczyszczenia w naszym organizmie takie jak rtęć, kadm oraz metale ciężkie.

Aktualnie dostępne są badania nad Jagodą Goji, które były wykonywane na zwierzętach, niestety brakuje badań na ludziach.

Jagoda Goji jako superfoods, nie należy do najtańszych owoców na rynku. Cena za 1 kg suszonych owoców dostępnych w sklepach oscyluje średnio w okolicy 80 zł ( jest to ilość jaką powinno się spożywać w przeciągu miesiąca), wszytko było by do zaakceptowania gdyby nie fakt że w suszonych Jagodach Goji jest duża zawartość pestycydów.

Niestety wysoka zawartość pestycydów w jagodach goji niweluje ich dobroczynne działanie.

O tym że jagody goji są zanieczyszczone można dowiedzieć się z Niemieckich badań z roku 2010, które zostały przeprowadzone przez Instytut Kontroli Żywności ze Stuttgartu.

Czego możemy dowiedzieć się analizując badania?

Badaniu podlegało 15 próbek suszonych jagód goji, 14 było z nieekologicznych upraw oraz 1 z upraw ekologicznych.

Tylko owoce organiczne przeszły test. Znaleźli tam tylko niewielkie ilości dwóch pestycydów.

13 z 14 pozostałych próbek niestety nie przeszły testu. Zostały przekroczone granice dotyczące pestycydów.

Między innymi, znaleźli owadobójczego i neurotoksyny Acetamiprid.

0,2 mg / kg, acetamipryd, była to najmniejsza znaleziona wartość w próbce.

W momencie kiedy przeprowadzano badanie, dopuszczalną normą było 0,05 mg na kg masy, czyli w tym przypadku wartość została przekroczona 5 krotnie.

Na 14 próbek stwierdzono średnio 12,9 różnych pestycydów.

 

Bon appetit!

 

Co ciekawe. W styczniu 2014 roku Komisja Europejska zwiększyła dopuszczalny poziom acetamiprydu o 20 razy !

Gdyby nie zwiększenie unijnych norm, prawie nie było by możliwe sprowadzanie jagód goji do Europy.

Dlatego warto zastanowić się nad zakupem produktów z jagody goji i wybierać tylko te które są robione z owoców wyprodukowanych w Europie.

99% wszystkich Jagód Goji pochodzą z Chin z doliny Ningxia, są to biedne regiony, gdzie aby zwiększyć owocowanie krzewów używa się znacznych ilości pestycydów. A sama kontrola w Chinach nie jest za dokładna.

 

Bardzo ważna informacja dla osób zażywających leki hamujące krzepnięcie. Spożywanie Jagód Goji może zmniejszyć działanie leków. Informacja z Federalnego Instytutu Leków w Niemczech.

 

Podsumowując można stwierdzić:

 

Tak, jagody goji są bardzo zdrowe, ale przy zakupie należy wybierać te, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł, jak nasz ogródek lub z Europejskich plantacji.

 

Oczywiście dzienna porcja owoców i warzyw jest jak najbardziej wskazana. I niech Jagody Goji staną się częścią naszej zdrowej i racjonalnej diety.

świeże i szuszone jagody goji

 

 

 

Michał Matczak

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *