Superfood – co to jest ??

Superfood ?? Co to takiego jest ? Dlaczego niektóre owoce nazywane są superfood a inne nie ?

Takie i inne pytania zadaje sobie wielu z Was. 

Uważam że najlepszej odpowiedzi udzieli Wam ekspert w tej dziedzinie

 

superżywność_david_wolfeDavid Wolfe – to znany ekspert od surowej diety oraz zdrowego odżywiania, pomysłodawca ultrazdrowej czekolady w wersji raw. W ciągu ostatnich 20 lat, podczas konferencji z udziałem autorytetów w dziedzinie zdrowego odżywiania i coachów, takich jak Deepek Chopra, John Grey czy Brian Tracy, wygłosił ponad 2500 wykładów na temat organicznego i surowego jedzenia. Wolfe, którego media okrzyknęły gwiazdą zdrowego odżywiania publikuje artykuły w czołowych magazynach opiniotwórczych, nawołując do zmiany diety i trybu życia.

 

„Superżywność: to żywność, która posiada nie jedną, lecz wiele unikalnych cech. Na przykład jagody goji stanowią źródło kompletnego białka, zawierają pobudzające układ odpornościowy polisacharydy, oczyszczającą wątrobę betainę, przeciwdziałające procesom starzenia seskwiterpeny, przeciwutleniacze, ponad dwadzieścia pierwiastków śladowych i wiele innych składników.” – powyższy fragment został zaczerpnięty z książki, którą można pobrać na dole strony.


sok_z_jagody_goji

Owoce długowieczności zamknięte w butelce

100% naturalny sok z europejskiej jagody goji


A teraz coś bliżej nas 🙂

Jagody goji są „adaptogenem”, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiadają one szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem poprzez wspieranie pracy nadnerczy. W medycynie chińskiej uważa się, iż jagody goji harmonizują i wzmacniają energię jing nadnerczy i nerek, co skutkuje długowiecznością oraz wzrostem odporności, siły i potencjału seksualnego.

Ogólnie jagody goji:

  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • zwiększają zasadowość organizmu i jego witalność,
  • chronią wątrobę,
  • poprawiają wzrok i jakość krwi,
  • wprowadzają do organizmu związki powstrzymujące procesy starzenia się i posiadają wiele innych zalet.

Spożywanie jagód goji zalecane jest w przypadku:

  • chorób przewlekłych,
  • zaburzeń pracy wątroby lub nerek,
  • osłabienia stawów nóg,
  • problemów z kręgosłupem,
  • zawrotów i bólów głowy,
  • szumów usznych,
  • bezsenności,
  • nadciśnienia,
  • gruźlicy i impotencji.

Oczywiście inne warzywa i owoce nawet nasze rodzime (np: dynia, jarmuż, siemię lniane), są również zdrowe i nie należy niczego im ujmować, ale czy  należy im naklejać łatkę superfood ? Na pewno warto je uwzględnić w swojej codziennej diecie. 

Zapraszam do pobrania fragmentu książki Davida Wolfe, pierwszej publikacji na naszym rynku o superfood. 

superfood

 

Tym wpisem rozpoczniemy cykl o superfood,  przedstawimy każdy z osobna, zaczynając oczywiście od jagody goji.


batony_z_jagodami_goji

Zdrowa przekąska

100% naturalny bez dodatku cukru

Wiśnia&Jabłko&Jagody Goji


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *