Top 12 Superfoods, które powinieneś zacząć jeść już dziś!

Top 12 Superfoods, które powinieneś włączyć do swojego jadłospisu od dziś!

Co możemy nazwać produktem superfood? Różne owoce, warzywa i pokarmy o dużej zawartości składników odżywczych są często określane jako superfood, ze względu na ich zdolności do zwalczania stanów zapalnych, wzmacniania układu odpornościowego, zmniejszania ryzyka zachorowania na raka, zmniejszania stresu i nie tylko.

Superfood dostarcza organizmowi wysokiej dawki niezbędnych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać choroby i naturalnie wzmacniają Twoje zdrowie!

 

Top 12 Superfood

 

1* Jagody goji

smaczne jagody goji

Jagody Goji dostarczają organizmowi składników odżywczych, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, poprawiają zdrowie skóry i dodają energii. Jako superfood, jagoda goji zwalcza również raka poprzez redukcję stanu zapalnego orazi wzmocnienie zdolności organizmu do zwalczania chorób. Ich silne właściwości przeciwzapalne, a także zdolność ochrony oczu, oczyszczania wątroby oraz stabilizacji poziomu cukru we krwi, sprawiają, że jagody goji należą do superfood.(1)


sok_z_jagody_goji

Owoce długowieczności zamknięte w butelce

100% naturalny sok z europejskiej jagody goji


 

2* Ziarna kakaowca

Dzięki silnym flawonoidom, które zawierają ziarna kakaowca, są one uważane za superfood. Pomagają w naturalny sposób obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć poziom cholesterolu i poprawić krążenie. Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach pomagają chronić organizm przed chorobami, zwalczając wolne rodniki. Ziarna kakaowca mogą również pomóc w poprawie zdrowia psychicznego, zapewniając organizmowi naturalny zastrzyk energii.

 

3* Spirulina

Spirulina jest rodzajem niebiesko-zielonych alg, które posiadają właściwości superfoodowe. Przynoszą korzyści ciału, pomagając w usuwaniu metali ciężkich. Dodanie spriuliny do diety może pomóc pozbyć się toksyn oraz bakterii, w tym Candida. Badania wykazały, że spriulina może również pomóc w walce z rakiem, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu oraz wspomaga pracę serca.

 

4* Niebiesko-zielone algi

Jednym z najlepszych superfood są niebiesko-zielone algi. Pomagają w walce z rakiem, zmniejszają bóle stawów, redukują stany zapalne oraz obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo karotenoidy, GLA, fikocyjanina i sterole roślinne zawarte w algach działają również na rzecz poprawy zdrowia serca oraz wspomagają usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu.(2)

 

5*  Chlorella

Chlorella jest rodzajem niebieskozielonych alg, które zawierają lecznicze składniki odżywcze. Dzięki swojej zdolności do wzmacniania układu odpornościowego, detoksykacji metali ciężkich, a nawet zwalczania raka, chlorella jest uważana za superfood. Badania wykazały, że chlorella może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i zmniejszyć negatywne skutki uboczne chemioterapii jak i radioterapii.


syrop_z_jagody_goji

 

100% naturalnego syropu z europejskiej jagody goji


 

6* Fitoplankton morski

Morski fitoplankton znajduje się na liście najlepszych produktów spożywczych. Fitoplankton to mikroalgi, które poprawiają pracę serca, wspierają regenerację komórek, wzmacniają system odpornościowy i wiele innych. Badania wykazały, że fitoplankton ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Zawarte w nich przeciwutleniacze pomagają pozbyć się szkodliwych toksyn w celu zapobiegania rakowi i innym chorobom.(3)

 

7* Nasiona konopi

Nasiona konopi są bogate w GLA lub kwas gamma-linolenowy, który ma wiele zalet zdrowotnych. Badania wykazały, że GLA może obniżać wysokie ciśnienie krwi i zapobiegać chorobom serca, otyłości oraz cukrzycy. Nasiona konopi mogą również  poprawić pracę układu trawiennego, zmniejszyć bóle reumatoidalnego zapalenia stawów i zapobiegać rakowi poprzez zwalczanie stanu zapalnego i wzmacnianie układu odpornościowego.

 

8* Nasiona Chia

Do jednych z najlepszych superfood możemy zaliczyć nasiona Chia. Spożywanie nasion chia ma wiele zalet, spowalnia procesy starzenia, wspomaga układ trawienny, reguluje poziom cukru we krwi, ujędrnia skórę. Nasiona Chia posiadają właściwości silnie przeciwzapalne. Pomagają pracę serca oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób zapalnych.

 

9*  Aloe Vera

Aloe Vera wymienia się w gronie najlepszych produktów, dzięki właściwościom leczniczym. Dostarcza organizmowi witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które pomagają łagodzić podrażnienia skóry, leczyć oparzenia, leczyć opryszczkę. Aloe Vera może być stosowany jako naturalne leczenie miejscowe dla wielu problemów skórnych.(4)

 

10* Owoce noni

Pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej owoc Noni znany jest jako superfood. Ma naturalne właściwości uspokajające, pomaga regulować nastrój, zwalczać bezsenność, zmniejszać ból mięśni i stawów. Przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości owoców noni pomagają również wzmocnić układ odpornościowy, zapobiegać infekcjom, zwalczać nadciśnienie i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.

 

11* Surowy miód

Nieprzetworzony surowy miód jest pełen składników odżywczych, co daje mu czołowe miejsca wśród superfood. Silne przeciwutleniacze zawarte w surowym miodzie pomagają zwalczać choroby, goić rany, ponadto zapobiegają cukrzycy i dostarczają organizmowi naturalnego źródła energii.

 

12* Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli dostarcza organizmowi prawie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Ma naturalne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Składniki odżywcze zawarte w pyłku pszczeli pomagają obniżyć poziom stanów zapalnych, chronią wątrobę oraz wspomagają gojenie się.

 

Jak zwykle zapraszamy do zaglądania na naszego bloga.

Jeżeli uznacie że dajemy wartościowe materiały, warto rozważyć udostępnienie ich wśród swoich znajomych. Dzielenie się wiedza jest fajne 🙂


kandyzowana_jagoda_goji

Kandyzowana jagoda goji, idealna do:

  • musli,
  • mięs,
  • sałatek
  • jogurtów
  • gdy masz ochotę na coś słodkiego


 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *