Czy Jagody Goji są naprawdę zdrowe?

Przy chacie buddyjskiego mnicha rośnie leczniczy krzew, obok niego bije samotne źródło o lodowatej wodzie, a łączy je wspólny los. Źródło obdarza ludzi krystaliczną wodą, krzew zaś posiada magiczne właściwości.

Jego ciemne liście o szmaragdowej barwie pokrywają kamienie muru. Na zaokrąglonych gałązkach błyszczą ognistą czerwienią dojrzałe owoce.

To tu ukryte są magiczne różdżki nieśmiertelności, zaś prastare korzenie posiadają kształt psa przynoszący szczęście.

Lekarstwo działa jak zaklęcie. Smak jego słodki niczym Tau. I musisz wiedzieć, że wystarczy ci zaledwie odrobina, aby zachować długie życie.(1)

 

Tak w dawnych czasach opisywano jagody goji, już wtedy zwrócono uwagę na ich właściwości. A jak jest teraz, kiedy nastąpił postęp w każdej dziedzinie naszego życia, kiedy rolnik zamiast dbać o swoje plony, jedzie i rozsiewa sztuczne nawozy, które to mają zwiększyć urodzajność roślin. W tym momencie należy przystanąć i zadać sobie pytanie:

Czy Jagody Goji są naprawdę zdrowe? 

Aby móc w pełni odpowiedzieć na to pytanie, trzeba wiedzieć kilka następujących rzeczy:

Jagody Goji są bardzo zdrowe, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Oto dlaczego:

pyszne suszone jagody goji

Jagoda Goji jest „adaptogenem”, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiada ona szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem poprzez wspieranie pracy nadnerczy.

Ponadto

Owoce te stanowią źródło kompletnego białka i zawierają dziewiętnaście różnych aminokwasów (co najmniej tyle samo co pierzga), w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów (np. wspomagającą nadnercza fenyloalaninę i produkujący serotoninę tryptofan). Jagody goji zawierają co najmniej 21 pierwiastków śladowych (głównie to cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen i fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E.

Aby zachować sprawność i zdrowie, wystarczy tylko garstka jagód dziennie (zaleca się spożywać nie więcej jak 50 jagód dziennie).Jak wszyscy dobrze wiemy suszone produkty, w procesie suszenia tracą część swoich właściwości,dlatego zaleca się picie 100% soków z owoców. Takich gdzie mamy tylko 100% czystego soku, a nie sok z zagęszczonego soku, jak to jest obecnie modne. Warto czytać etykiety produktów.


sok_z_jagody_goji

Owoce długowieczności zamknięte w butelce

100% naturalny sok z europejskiej jagody goji


 

 

Jagody Goji są dobre na:

  • Dodają energii
  • Wspierają układ krążenia
  • Pobudzają układ odpornościowy
  • Pomagają przy nadciśnieniu
  • Zmniejszają zawartość tłuszczu we krwi (tutaj przyda się jeszcze odrobina zdrowego rozsądku oraz ruch :))
  • Ochrania skórę przez promieniowaniem UV
  • Pomagają neutralizować wolne rodniki
  • Chronią oczy (ochronią przed jaskrą oraz ochraniają komórki nerwowe w siatkówce)
  • Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się (efekt anty-aging)

 

Zawarte w Jagodach Goji witaminy C i A, działają jako przeciwutleniacze i chronią komórki przed uszkodzeniami.

W Jagodach Goji znajdziemy takie składniki mineralne jak: żelazo, selen i cynk.

Składniki te odgrywają kluczową rolę w optymalnym transporcie tlenu w organizmie. Cynk i selen chronią przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników, a tym samym chronią komórki.

Co ważne: selen i cynk wiążą zanieczyszczenia w naszym organizmie takie jak rtęć, kadm oraz metale ciężkie.

Aktualnie dostępne są badania nad Jagodą Goji, które były wykonywane na zwierzętach, niestety brakuje badań na ludziach.

Jagoda Goji jako superfoods, nie należy do najtańszych owoców na rynku. Cena za 1 kg suszonych owoców dostępnych w sklepach oscyluje średnio w okolicy 80 zł ( jest to ilość jaką powinno się spożywać w przeciągu miesiąca), wszytko było by do zaakceptowania gdyby nie fakt że w suszonych Jagodach Goji jest duża zawartość pestycydów. Zachęcamy do picia soku z jagód goji, który jest o wiele zdrowszy, a cena jest prawie identyczna. Miesięczna kuracja czystym sokiem z europejskich jagód goji wynosi jedynie 84 zł


100% sok z europejskiej jagody goji – kliknij


Niestety wysoka zawartość pestycydów w jagodach goji niweluje ich dobroczynne działanie.

O tym że jagody goji są zanieczyszczone można dowiedzieć się z Niemieckich badań z roku 2010, które zostały przeprowadzone przez Instytut Kontroli Żywności ze Stuttgartu.

Czego możemy dowiedzieć się analizując badania?

Badaniu podlegało 15 próbek suszonych jagód goji, 14 było z nieekologicznych upraw oraz 1 z upraw ekologicznych.

Tylko owoce organiczne przeszły test. Znaleźli tam tylko niewielkie ilości dwóch pestycydów.

13 z 14 pozostałych próbek niestety nie przeszły testu. Zostały przekroczone granice dotyczące pestycydów.

Między innymi, znaleźli owadobójczego i neurotoksyny Acetamiprid.

0,2 mg / kg, acetamipryd, była to najmniejsza znaleziona wartość w próbce.

W momencie kiedy przeprowadzano badanie, dopuszczalną normą było 0,05 mg na kg masy, czyli w tym przypadku wartość została przekroczona 5 krotnie.

Na 14 próbek stwierdzono średnio 12,9 różnych pestycydów.

 

Bon appetit!

 

Co ciekawe. W styczniu 2014 roku Komisja Europejska zwiększyła dopuszczalny poziom acetamiprydu o 20 razy !

Gdyby nie zwiększenie unijnych norm, prawie nie było by możliwe sprowadzanie chińskich jagód goji do Europy.

Dlatego warto zastanowić się nad zakupem produktów z europejskiej jagody goji.



99% wszystkich Jagód Goji pochodzą z Chin z doliny Ningxia, są to biedne regiony, gdzie aby zwiększyć owocowanie krzewów używa się znacznych ilości pestycydów. A sama kontrola w Chinach nie jest za dokładna.

 

Bardzo ważna informacja dla osób zażywających leki hamujące krzepnięcie. Spożywanie Jagód Goji może zmniejszyć działanie leków. Informacja z Federalnego Instytutu Leków w Niemczech.

 

Podsumowując można stwierdzić:

W czasach gdy naturalna zawartość substancji odżywczych obecnych w naszym pożywieniu nieustannie maleje, powinniśmy tego rodzaju skoncentrowany podarunek naturalny traktować jako coś bardzo pożądanego. Bez nadmiernych oczekiwań co do cudownych uzdrowień, możemy przyznać jagodom goji w pełni zasłużone zaszczytne miejsce jako dodającym nam wyjątkowych sił oraz będącym produktem żywnościowym o właściwościach leczniczych. Wiele przemawia za tym, że wśród tzw. Superżywności jagody goji faktycznie zajmują pierwsze miejsce – ponieważ są przepełnione bogactwem substancji odżywczych, ochronnych oraz leczniczych i nie mają sobie równych.

Tak, jagody goji są bardzo zdrowe, ale przy zakupie należy wybierać te, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł, jak nasz ogródek lub te z europejskich plantacji.

 

Oczywiście dzienna porcja owoców i warzyw jest jak najbardziej wskazana. I niech Jagody Goji staną się częścią naszej zdrowej i racjonalnej diety.

 

świeże i szuszone jagody goji

 

 

 

1*Historię tę możemy przeczytać w księdze Ben Cao (Des Kaisers Apotheke), która powstała na początku XVI w.na polecenie cesarza Xiao Zonga z dynastii Ming. Prawdopodobnie jej autorem jest pustelnik Liu Yuxi (772-842). Roślinę goji nazywa się w niej mianem Lycium sinense.

Przekaz ten opowiada o źródle bijącym obok słynnej buddyjskiej świątyni, którą pokrywały gałązki krzewu goji. Przez wiele stuleci niezliczone jagody goji wpadały do źródła, a ludzie, którzy regularnie modlili się w tym miejscu i pili tamtejszą wodę, cieszyli się wyjątkowym zdrowiem. Nawet w wieku osiemdziesięciu lat nadal mieli zdrowe zęby, a ich włosy nie pokrywała jeszcze siwizna.

 

Jak zwykle zapraszamy do zaglądania na naszego bloga.

Jeżeli uznacie że dajemy wartościowe materiały, warto rozważyć udostępnienie ich wśród swoich znajomych. Dzielenie się wiedza jest fajne 🙂

Michał Matczak

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *