Właściwości

Jagoda goji jest „adaptogenem”, co w terminologii związanej z roślinami leczniczymi oznacza, iż posiada ona szereg właściwości terapeutycznych. Adaptogen ożywia i wzmacnia organizm oraz pomaga mu lepiej radzić sobie ze stresem poprzez wspieranie pracy nadnerczy. W medycynie chińskiej uważa się, iż jagody goji harmonizują i wzmacniają energię jing nadnerczy i nerek, co skutkuje długowiecznością oraz wzrostem odporności, siły i potencjału seksualnego.

Ogólnie jagody goji:

  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • zwiększają zasadowość organizmu i jego witalność,
  • chronią wątrobę,
  • poprawiają wzrok i jakość krwi,
  • wprowadzają do organizmu związki powstrzymujące procesy starzenia się i posiadają wiele innych zalet.

Spożywanie jagód goji zalecane jest w przypadku:

  • chorób przewlekłych,
  • zaburzeń pracy wątroby lub nerek,
  • osłabienia stawów nóg,
  • problemów z kręgosłupem,
  • zawrotów i bólów głowy,
  • szumów usznych,
  • bezsenności,
  • nadciśnienia,
  • gruźlicy i impotencji,

ale mimo to owoców tych nie stosuje się jako lekarstwa samego w sobie. Ich głównym zadaniem jest odżywianie ciała – wspieranie go w walce z chorobami poprzez zapewnienie mu szerokiej gamy substancji odżywczych.

Poniżej tabela wartości odżywczych oraz pierwiastków śladowych naszych jagód.

 

Jagody goji są prawdopodobnie najbardziej odżywczymi jagodami na świecie. Smakują wybornie i mogą je spożywać osoby o różnorodnej budowie ciała, różnych grupach krwi i typach metabolizmu. Owoce te stanowią źródło kompletnego białka i zawierają dziewiętnaście różnych aminokwasów (co najmniej tyle samo co pierzga), w tym wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów (np. wspomagającą nadnercza fenyloalaninę i produkujący serotoninę tryptofan). Jagody goji zawierają co najmniej 21 pierwiastków śladowych (głównie to cynk, żelazo, miedź, wapń, german, selen  i fosfor) oraz witaminy B1, B2, B6 i E.

W zależności od rodzaju i warunków wzrostu, dojrzałe jagody goji mogą zawierać około 11 mg niezbędnego do produkcji krwi żelaza w 100 gramach owoców oraz beta-sitosterol (czynnik przeciwzapalny), kwas linolowy (niezbędny kwas tłuszczowy), przeciwdziałające procesom starzenia się związki seskwiterpenowe (cyperon, solawetiwon), regenerującą wątrobę betainę (0,1%) oraz przeciwutleniające tetraterpenoidy (zeaksantyna, fizalina). Jagody goji są owocami które zawierają jedne z największych dawek przeciwutleniaczy. Zazwyczaj mają ich dwa do trzech razy więcej niż borówki.

Jagody goji zawierają też długołańcuchowe cukry znane jako polisacharydy, które wzmacniają układ odpornościowy. Około 36% cukrów obecnych w pochodzących w upraw jagody goji to właśnie długołańcuchowe polisacharydy. W odmianach rosnących dziko jest ich jeszcze więcej.

Kiedy się starzejemy, nasz organizm wytwarza coraz mniej hormonu wzrostu (HGH). Mniejsza ilość HGH w organizmie ma związek z objawami starzenia się. Jagody goji to jedyny typ pożywienia, który w naturalny sposób pobudza organizm do produkcji większych ilości HGH. Już samo to czyni z jagód goji być może najlepsze pożywienie dla osób chcących opóźnić procesy starzenia się.

Długowieczność i zdrowe hormony

Znany specjalista od spraw żywienia makrobiotycznego, Michio Kushi, mawiał: „jedz zgodnie ze swoim celem”. Jeżeli twoim celem, przynajmniej po części, jest osiągnięcie długowieczności i zwiększenie sił witalnych, to jagody goji są w tym przypadku idealnym typem superżywności. Dowody napływające z każdej strony wskazują, iż jagody goji to najlepszy środek na długowieczność (stąd zresztą wziął się ich przydomek „owoc długowieczności”). Naukowcy badający lecznice rośliny wyodrębnili w jagodach goji szereg składników odżywczych umożliwiających cieszenie się długim i zdrowym życiem.

Organizm siedemdziesięciolatka produkuje jedynie jedną dziesiątą HGH wytwarzanego przez dwudziestolatka. Ten spadek wiąże się ze zmianami fizycznymi, takimi jak mniejszy poziom energii, zanik mięśni i tendencja do odkładania większych ilości tłuszczów. Zwiększenie produkcji hormonu wzrostu pomaga nam czuć się, wyglądać i funkcjonować jak osoba młoda. Jagody goji ułatwiają osiągnięcie tego stanu na kilka sposobów.

Istnieją dowody na to, że jagody goji pomagają cieszyć się długowiecznością, ponieważ zawierają duże stężenie związków seskwiterpenowych – związków o właściwościach przeciwzapalnych. Pobudzają one przysadkę i szyszynkę, zwiększając tym samym produkcję HGH. Hormon wzrostu to główny hormon wpływający na poziom wszystkich innych hormonów w organizmie. Pamiętajmy, że w miarę jak przybywa nam lat, poziom HGH spada. Jeżeli chcemy cieszyć się długowiecznością, musimy zadbać o to, by organizm produkował HGH. Jagody goji to jedyne znane nam owoce stymulujące produkcję HGH.

Za wytwarzanie hormonu wzrostu mogą odpowiadać pewne aminokwasy obecne w jagodach goji. Owoce te stanowią bogate źródło l-glutaminy i l-argininy. Te dwa aminokwasy współpracują ze sobą, powodując zwiększenie wytwarzania hormonu wzrostu, co ożywia nas i nasz metabolizm.

Wzrost libido i czynności seksualnych

W Azji od dawna uważa się, że jagody goji zwiększają popęd seksualny. Ponadto wzmacniają odporność, poprawiają nastrój i samopoczucie, jednocześnie zmniejszając wpływ na nasz organizm. Wszystkie wymienione powyżej cechy prowadzą do wzbogacenia naszego życia seksualnego. Zmniejszony popęd płciowy nie jest nierozerwalnie związany z procesem starzenia się. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn spadek popędu może wynikać z obniżonej produkcji testosteronu. Z pomocą przychodzą nam jagody goji, które pobudzają produkcję HGH, co z kolei zwiększa poziom wspomnianego hormonu.

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze chronią nasze DNA przed wolnymi rodnikami i działaniem szkodliwego promieniowania. Uszkodzenie DNA naraża nas na prawie wszystkie choroby i przyspiesza starzenie. Wraz z upływem czasu DNA zostaje uszkodzone przez wolne rodniki – produkt uboczny normalnego metabolizmu – oraz przez działanie toksyn i promieniowania.

Nasze organizmy są co prawda zdolne do regeneracji, ale mogą nie radzić sobie ze zbyt dużym stężeniem wolnych rodników, zwłaszcza gdy się starzejemy. Skutkuje to przedwczesnym obumieraniem zdrowych komórek, co z kolei prowadzi do wielu chorób zwyrodnieniowych i do przyspieszonego rozwoju zmutowanych komórek powodujących nowotwory. Procesom tym zapobiegają właśnie przeciwutleniacze.

Jagody goji są najbogatszym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy zwanych karotenoidami (takich jak beta-karoten – owoce te zawierają ich więcej niż marchewka). Karotenoidy są naturalnymi, rozpuszczalnymi w tłuszczach przeciwutleniaczami.

Zawartość karotenoidów w tkance ssaków jest statystycznie istotnym czynnikiem pozwalającym określić MLSP (z ang. Maximum life span potential – maksymalny potencjał długości życia). Na przykład ludzki wskaźnik MLSP wynoszący około 90 lat odpowiada stężeniu karotenu w osoczu wynoszącym od 50 do 300 mikrogramów na decylitr, podczas gdy inne naczelne, np. rezus, cechują się MLSP na poziomie ok 34 lat i poziomem karotenu o osoczu wynoszącym od 6 do 12 mikrogramów na decylitr. Krótko mówiąc, wygląda na to, że im więcej ssaki spożywają karotenoidów, tym dłużej będą żyć.

Poprawa wzroku

Jagody goji zawierają dwa kluczowe typy przeciwutleniaczy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku: zeaksantynę i luteinę. Wolne rodniki atakują oczy, zaś zeaksantyna i luteina chronią przed takimi atakami i usuwają już istniejące szkody.

Przeciwutleniacze te skupiają się wokół środka siatkówki i chronią oczy przed najczęstszymi przyczynami utraty wzroku związanymi z procesem starzenia się: zwyrodnieniem plamki żółtej, zaćmą i retinopatią cukrzycową.

Spośród wszystkich naturalnych produktów spożywczych i ziołowych dostępnych obecnie na rynku jagody goji zawierają prawdopodobnie największe stężenie poprawiającego wzrok przeciwutleniacza – zeaksantyny. Pomaga ona w gojeniu się błony oczu, nadaje im połysk i sprawia, że wyglądają młodu. W medycynie chińskiej od tysięcy lat zaleca się spożywanie jagód goji w celu poprawy wzroku.

Wzmacnianie układu odpornościowego

Trzy główne składniki występujące w jagodach goji skutecznie wspomagają układ odpornościowy. Są to: polisacharydy (polisacharydy Lycium barbarum lub LBP), beta-karoten oraz oraz pierwiastek zwany germanem.

Polisacharydy (LBP I, LBP II, LBP III, LBP IV), będące składnikami węglowodanowej struktury jagód goji, są doskonale znane ze zdolności wzmacniania układu odpornościowego i ochrony komórek przed mutacjami genetycznymi.

Beta-karoten poprawia czynności grasicy i pobudzające działanie interferonu na układ odpornościowy. Interferon to związek chemiczny wzmacniający układ odpornościowy, odgrywający kluczowa rolę w procesie ochrony przed infekcjami wirusowymi.

Badania wskazują, iż jagody goji zawierają organiczny german (źródła internetowe szacują, iż stężenie cząsteczek germanu w tych owocach wynosi 124 jednostki na milion). Wykazano, iż german ma właściwości antynowotworowe. Badania przeprowadzone w Japonii dowodzą, że organiczny german jest efektywny w procesie leczenia raka szyjki macicy, wątroby, płuc, jąder i macicy. Podobnie jak beta-karoten, german wspomaga produkcję interferonu korzystnego dla działania układu odpornościowego.

Nawodnienie

Jagody goji, zwłaszcza świeże i rosnące dziko na żyznych napływowych glebach o odczynie zasadowym, zawierają olbrzymie ilości wodoru. Wodór jest niezbędny do procesu nawodnienia. Nawodnienie to proces przyswajania wystarczającej ilości wodoru. Łacińska nazwa wodoru to hydrogenium, co dosłownie oznacza „tworzyć wodę”. W środowiskach pustynnych, gdzie trudno o wodę, spożywanie jagód goji może decydować o przetrwaniu.

Wspieranie pracy mózgu i sprawności neurologicznej

Jagody goji pomagają naszemu organizmowi w wytwarzaniu choliny, kluczowej substancji odżywczej, która niweluje działania wolnych rodników mających związek z degeneracją neurologiczną i chorobą Alzheimera.

Kondycja układu krążenia

Jagody goji przeciwdziałają zwężaniu się tętnic dostarczających naszym komórkom tlenu i składników odżywczych. Owoce te potrafią też likwidować kluczową przyczynę chorób serca, czyli utleniony cholesterol. Cholesterol jest najbardziej niebezpieczny, gdy utlenia się w wyniku działania wolnych rodników, a utlenione tłuszcze wraz z wapniem wytworzonym przez nanobakterie przyklejają się do ścianek tętnic. Ludzki organizm wykształcił mechanizm obronny w postaci enzymu zwanego dysmutazą podtlenkową (SOD). Jest to przeciutleniacz, który zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Badania chińskich naukowców udowodniły, że jagody goji potrafią zwiększyć produkcję SOD w naszym organizmie.

Dobry stan kluczowych narządów

Jagody goji to adaptogeny – utrzymują w zdrowiu nasze najważniejsze narządu dzięki równoważeniu poziomu cukru we krwi, wspomagają czynności wątroby i układu trawienia oraz skóry. Herbatę z jagód goji parzy się w Azji w celu leczenia cukrzycy i regulacji zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, który może prowadzić zarówno do cukrzycy, jak i chorób serca.

Zawarte w owocach goji fitoskładniki ułatwiają detoksykację wątroby i chronią ją przed kancerogenami i wirusem żółtaczki. Do składników tych zaliczamy betainę, polisacharydy i przeciwutleniające pigmenty. Betaina oczyszcza wątrobę i obniża poziom toksycznego aminokwasu homocysteiny (produkt uboczny nanobakterii) w układzie krążenia. To właśnie betaina i inne fitoskładniki mogą być źródłem przeciwzapalnych właściwości jagód goji.

Herbata z jagód goji jest skuteczna także na wszelkiego rodzaju problemu z trawieniem i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach układu trawienia, takich jak wrzody czy zespół jelita drażliwego. Badania wskazują, iż polisacharydy obecne w jagodach goji wpływają korzystnie na nasz układ trawienny. Zawierają kwasy tłuszczowe i polisacharydy z pierwiastkami Ormus, które pobudzają produkcję kolagenu oraz zatrzymują wilgoć, odmładzając tym samym skórę.

 

Cytat z książki „Superżywność jedzenie i medycyna przyszłości”